Hoppa till innehåll ↓
map

Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa

Mbabane, Eswatini

600 elever
mellan 11 - 20 år

Grundad

1963

3 March 2017

Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa grundades 1963 som ett svar på de separerade och ojämlika utbildningssystemen i Sydafrika. Fastigheten som skolan ligger på var ursprungligen en gård som kallades "Waterford Park Estate". När Hans Majestät Kung Sobhuza II, den f.d. Ngwenyama av Eswatini (tidigare Swaziland), besökte skolan 1967 gav han den namnet "Kamhlaba", med vilket han menade både "av världen", en värld i miniatyr, och också att vi är "av jorden" och därför utan åtskillnad såsom ras eller religion. Till skillnad från alla andra UWC-skolor och gymnasium löper läsåret på Waterford Kamhlaba från januari till november.

Tre unika egenskaper

  • Starka relationer med lokala förändringsaktörer - Genom ideella engagemang har skolan starka relationer med lokala organisationer som flyktingläger och barnavårdscentraler i grannskapet.
  • Waterford Kamhlaba är den enda UWC-skolan som följer det södra halvklotets kalender - Medan andra UWC-skolors läsår vanligtvis löper mellan september och maj, följer Waterford det södra halvklotets norm med start i januari.
  • Första skolan i Sydafrika öppen för alla raser - Waterford Kamhlaba var den första multietniska skolan i södra Afrika och grundades som ett direkt svar på Sydafrikas apartheidsystem, som hade rassegregering som policy och inte tillät skolor med både svarta och vita studerande. Dess historia av att omfamna och fira mångfald från hela Afrika och världen är något som är djupt rotat i Waterford Kamhlabas etos och fortsätter att vara kärnan i dess värderingar idag.
I klassrummet
Waterford Kamhlaba erbjuder tre utbildningsprogram: Waterfords läroplan i junior school, bestående av form 1 till 3 (11-14 år); University of Cambridge International General Certificate of Secondary Education (IGCSE) program i middle school, bestående av form 4 och 5 (14-16 år); och International Baccalaureate Diploma Program (IBDP) läroplan i senior school (16-20 år). UWC Sverige skickar endast stipendiater till IB-programmet.

Elever i Form 5 blir inte automatiskt antagna till IBDP utan måste genomgå en ansökningsprocess.

För IBDP-programmet erbjuder skolan, förutom standardkurserna, kurserna SiSwati, franska, spanska, antropologi, psykologi, företagsledning, musik och teater.

Utanför klassrummet
Waterford Kamhlaba erbjuder ett brett utbud av sportaktiviteter, inklusive friidrott, badminton, basket, cricket, hockey, netball, rugby, fotboll, softball, squash, simning, volleyboll och tennis. Andra fritidsaktiviteter är camping, klättring, ridning, kajakpaddling och landsvägs- och terränglöpning. En mängd olika konstklubbar (inklusive drama och musik) och föreningar drivs av både personal och elever. Sedan 1979 har ett engagemang för samhällsnytta också formellt erkänts som en väsentlig del av skolans policy, organisation och liv. IBDP- och Form 5-eleverna måste regelbundet ägna två timmar i veckan åt ett serviceprojekt, och projekten varierar vanligtvis från engagemang på det lokala sjukhuset, arbete för funktionshindrade, på lokala skolor och förskolor till miljömedvetna aktiviteter som t.ex. ett återvinningsprogram.
Campus och lokaler
Ekukhuleni (platsen där man växer) har utrymme för upp till 80 elever i Form 1, 2 och 3. Esiveni (platsen för nationens folk) har utrymme för upp till 110 elever i Form 4 och 5. Emhlabeni (platsen för världens folk) och Elangeni (platsen för den uppgående solen) har utrymme för upp till 130 respektive 68 IBDP-elever, i antingen enkelrum eller delade rum; de består av separata flyglar för män och kvinnor, ett gemensamt rum, datorcenter, bibliotek, TV-rum och kök. Varje dag finns det en manlig och en kvinnlig handledare i tjänst i varje bostad. Campuset har också exceptionella idrotts-, konst- och utbildningsanläggningar.
Geografisk miljö

Waterford Kamhlaba ligger på en bergstopp i Sidwashini, cirka 10-15 minuters bilresa från Eswatinis huvudstad Mbabane. På campusområdet finns en otrolig blandning av inhemsk flora och fauna. Vandringsleder upp på skolans topp ger en otrolig utsikt över Eswatinis pittoreska landskap.

Antagning
Elever ansöker genom sin UWC nationalkommitté eller genom UWC Global Selection Programme. Direktansökan är också möjligt. För mer information om Waterford Kamhlaba UWC of Southern Africa, besök webbplatsen.

Kontaktuppgifter


Waterford Kamhlaba UWCSA
P.O. Box 52
Mbabane H100, Eswatini

18 Gymnasier världen över