Hoppa till innehåll ↓
map

UWC Red Cross Nordic

Flekke, Norge

205 elever
mellan 16-20 år

Grundad

1995

3 March 2017

UWC Red Cross Nordic College (UWC RCN) har tre grundpelare: den nordiska, den humanitära och den miljömässiga. Fram till år 2022 bidrog alla nordiska länder till finansieringen av skolan. RCN är en stiftelse, med Röda Korset i Norge och Sogn & Fjordane kommun bland grundarna till skolan. Som en del av CAS-programmet (Creativity, Activity and Service) tar alla elever även ett Röda Kors-diplom. På campus delas idrottsanläggningar med Red Cross Haugland Rehabilitation Centre, som är en nära samarbetspartner.

Tre unika egenskaper

  • Nordisk - Offentlig finansiering från de nordiska länderna gör det möjligt för skolan att göra ett urval som helt baseras på meriter och potential, vilket skapar en miljö där mångfalden verkligen ses som ett värde för alla.
  • Humanitär - Norska Röda Korset är en av grundarna till gymnasiet. Vid sidan av de akademiska studierna tar alla elever även ett omfattande Röda Kors-diplom, vilket ger kunskap om organisationens humanitära principer och de praktiska färdigheter som är förknippade med dem. Skolan delar campus och samarbetar med Röda Korsets rehabiliteringscenter i Haugland, som också ger tillgång till sina utbildningslokaler.
  • Miljömedveten - Skolan betonar en medvetenhet kring hållbarhet genom sin undervisning i ämnet, som alla elever tar del av. Med hjälp av elevledda arbetsgrupper och ett samarbete med regionen tillämpar skolan sin miljömedvetenhet även i praktiken. Certifieringen för Environmental Lighthouse genomförs årligen.
I klassrummet 

UWC Red Cross Nordic erbjuder den tvååriga, högskoleförberedande International Baccalaureate Diploma Program (IBDP). Förutom standardkurser erbjuder skolan danska, norska, global politik, environmental systems & societies samt teaterkonst. Dessutom deltar förstaårseleverna i Life Skills-programmet varje vecka, där de utforskar och utvecklar sin inblick i ämnen som rör Röda Korsets värderingar och de nordiska, humanitära och miljömässiga grundpelarna.

Utanför klassrummet 

Det icke-akademiska programmet fokuserar på skolans tre grundpelare: den nordiska, den humanitära och den miljömässiga. Programmet har en stark betoning på ideellt engagemang med ett brett utbud av kultur- och utomhusaktiviteter. I praktiken kan detta ske i form av: informella aktiviteter, ideella åtaganden, inlärningsbaserade projektveckor, Friluftsveke - skidveckan, specialevenemang, globala frågor, kulturdagar och campusansvar. Centralt i det ideella engagemanget är att hjälpa till med Leirskule och Haugland Rehabilitation Center, samt att driva vidare eller grunda nya elevledda initiativ. Gymnasiet erbjuder även olika hantverks- och musikaktiviteter.

Det vackra fjordlandskapet ger en utmärkt inramning för aktiviteter i vattnet och på fjället. Under det första året kan du utbilda dig till friluftsledare, med målet att omsätta kompetensen i praktiken under det andra året. Ridderrennet är en årlig internationell skidtävling för funktionshindrade som skolan deltar i. Elever skickas dit både som deltagare och som volontärer.

Sommarläger (Short Courses) 

UWC RCN anordnar en förberedande sommarkurs före läsårets början för att ge nyantagna elever med begränsade engelskakunskaper undervisning i språket, hjälpa dem att orientera sig i sin nya miljö, förse dem med ett stödjande nätverk och introducera dem till livet på UWC.

Campus och lokaler 

Gymnasiet har 5 bostadshus med plats för 40 elever vardera. Rummen, som varje rymmer 5 elever, är inredda i traditionell norsk stil och alla har eget badrum. En central tvättstuga utgör bostadsområdets mittpunkt. Skolans dotterföretag UWC Connect ansvarar för inkvartering av externa gäster till skolan i de två husen på campus som byggts med syftet att besökare ska kunna dra nytta av denna mångsidiga miljö. Det finns god tillgång till simbassängen på Haugland Centre samt ett styrketräningsrum och ett gym.

Geografisk miljö 

Skolan ligger i ett vackert fjordlandskap på den norska västkusten. Med bil tar det 40 minuter till Førde flygplats och 3 timmar till Bergens internationella flygplats.

Antagning 

Eleverna ansöker via sin UWC nationalkommitté. Dessutom finns det två lokala platser för sökande från Vestland kommun och ett fåtal platser genom UWC Global Selection Programme. För mer information, besök webbplatsen.

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kontaktuppgifter


UWC Red Cross Nordic
6968 Flekke,
Norway

18 Gymnasier världen över