Hoppa till innehåll ↓
map

UWC Robert Bosch College

Freiburg, Tyskland

200 elever
mellan 16 - 19 år

Grundad

2014

3 March 2017

UWC Robert Bosch College är ett gemensamt projekt mellan Deutsche Stiftung UWC och Robert Bosch Stiftung. Colleget ligger i Freiburg, Tysklands "gröna stad", och har ett särskilt fokus på hållbarhet, som är inbäddat i akademiska studier, studentliv och byggnadernas arkitektur. Närheten till nationalparken Schwarzwald möjliggör dessutom ett omfattande utomhusprogram. Medveten mångfald är gymansiets huvudmål. För detta ändamål får 70% av skolans antagna studera med heltäckande stipendier, tack vare finansiering från den tyska staten, Robert Bosch Stiftung, B.Braun Melsungen AG samt många andra stiftelser och individer.

Tre unika egenskaper

  • Medveten mångfald - Över 90 nationaliteter, fler än 60 språk samt alla större trosgrupper är representerade på skolan.
  • Hållbarhet - Samarbeten med institutioner i staden och erfarenheter från elever och personal utgör grunden för hållbarhetsutbildningen på campus.
  • Universitetsstaden Freiburg - Gymnasiet ligger i närheten av Freiburg och eleverna kan dra nytta av dess kulturliv samt utbudet av serviceprojekt för programmet Creativity, Activity, Service (CAS).
I klassrummet
 
UWC Robert Bosch College erbjuder International Baccalaureate Diploma Program (IBDP). Med tanke på gymnasiets hållbarhetprofilering spelar naturvetenskap en viktig roll, matematik likaså. Förutom standardkurser erbjuder skolan arabiska, World Arts and Cultures, politisk tänkande, samt Asiens och Oceaniens historia. Klasserna på RBC tenderar att vara små, med ett genomsnitt på 10-12 elever per kurs.
Utanför klassrummet 
Sektionerna Creativity och Activity innehåller ett brett utbud av ofta elevledda aktiviteter, som bakning, bloggning, improvisation med A-Capella-gruppen, uppträdande på stadens institutioner med RBC:s stråkensemble, debatt eller internationell vegansk matlagning, sällskapsdans eller Bollywood-dans, fotboll, bouldering, yoga eller Taekwondo.

Gymnasiet samarbetar med 26 institutioner och organisationer i staden Freiburg, inklusive skolor, daghem, flyktingläger, stödprojekt för hemlösa, vårdhem och ekologiska institutioner. En gång i veckan besöker studerande ett av dessa projekt i stället för att gå på lektion.

Två gånger om året, under projektveckan, deltar eleverna i projekt som måste vara kopplade till ett läranderesultat och kan vara ett ideellt engagemang, en aktivitet eller ett kreativt skapande.

Fyra gånger om året gör gymnasiet uppehåll i undervisningen och anordnar särskilda fokusdagar för hela lokalsamhället. Dessa dagar innehåller presentationer, workshops och tal kring ett enda tema, t.ex. interreligiös dialog, demokrati, rättvisa och orättvisa eller hållbarhet.

Global Affairs ingår i läroplanen och inriktar sig på vår tids stora frågor - från politik till religion, ekonomi eller samhällsvetenskap eller kulturella trender - ofta med kända inbjudna talare.

Slutligen fungerar campus som en gemenskap: varje elev uppmuntras att välja ett intresseområde inom skolans verksamhet och att bidra till dess underhåll, exempelvis biblioteket, trädgården eller kommunikationskontoret. Att hitta sätt att vara hjälpsam och göra en insats för gemenskapen är bara ett annat sätt att engagera sig socialt.

Campus och lokaler 

UWC Robert Bosch College ligger i ett gammalt kloster, som renoverades och delvis byggdes om av Robert Bosch Stiftung. I den historiska byggnaden från 1850 finns klassrum, bibliotek, konst- och fitnessrum samt laboratorier. På översta våningen finns dessutom personal- och undervisningsrum, kontor och ett tyst rum, där yoga- och meditationssessioner sker och där elever kan utöva sin tro enskilt eller i grupp.

Kartauset omges av fruktträdgårdar, gräsmarker och en historisk klosterträdgård, som odlas av elever och personal på ett ekologiskt sätt. Trädgården med anor från 1340 anlades av kartusianermunkar och har genomgått ett omfattande restaueringsarbete. Idag är trädgården en central del av RBC:s hållbarhetsstrategi och betraktas som skolans "gröna klassrum".

Bakom det gamla klostret finns ett nybyggt hus där Mensa/matsalen och auditoriumet finns. Mensan drivs av en icke-statlig organisation som heter "Dreisamwerke", som arbetar inkluderande och erbjuder jobb till personer med funktionsnedsättning. Varje elev förväntas hjälpa till med köksarbetet på rotationsbasis.

Student Village ligger mitt emot Kartaus och har medvetet utformats för att skapa en kontrast till den historiska byggnaden. "Byn" utgörs av sammanlagt 12 hus i kubform, varav 8 är bostadshus för elever och 4 är till personalen. Varje hus erbjuder ett annat perspektiv på omgivningen, en återspegling av mångfalden inuti dem. 24 elever delar ett hus med fyra i varje rum. Trevåningshusen har ett gemensamt rum med kök på en våning samt två bostadsvåningar, var och en med sitt eget badrum. Alla byggnader är passivhus och konstruerade enligt Freiburgs mycket höga energieffektivitetsstandarder.

Geografisk miljö 

UWC Robert Bosch College ligger i Freiburg, Tyskland, i utkanten av Schwarzwald, bara 30 minuter från gränsen till Frankrike och Schweiz.

Antagning
 

Elever ansöker genom sin UWC nationalkommitté. Sedan 2014 erbjuder skolan också två ytterligare stipendier per år till studerande med flyktingbakgrund. För mer information om UWC Robert Bosch College, besök webbplatsen.

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

Kontaktuppgifter


UWC Robert Bosch College
Kartäuserstraße 119
79104 Freiburg

18 Gymnasier världen över