Hoppa till innehåll ↓

Ansök till åren 2025-27

Gå klart gymnasiet utomlands på en internationell internatskola - med 100% stipendium

United World Colleges (UWC) grundades 1962 och har idag 18 gymnasieskolor på fyra kontinenter som undervisar över 9 500 elever årligen. Samtliga skolor är internationella internatskolor och består av ett hundratal elever från 150+ länder, utvalda från tiotusentals sökande för deras exceptionella potential och starka vilja att skapa positiv förändring. På en UWC-skola får de sedan chansen att vidareutvecklas i en spännande internationell miljö.

I Sverige väljer vi varje år ut mellan 5-10 ungdomar som får chansen att, med heltäckande stipendium, studera år 2 och 3 av gymnasiet på en av dessa skolor och få sin gymnasieexamen i form av det internationellt erkända IB-diplomet (International Baccalaureate).


Ansök här

Nu har anmälan stängt för att söka till UWC för åren 2024-2026. Nästa ansökningsperiod öppnar i september 2024. Du som går i första eller andra ring på gymnasiet har möjligheten att söka våra stipendium. Söker du för läsåren 2025-2027 ska du vara född mellan den 1 januari 2007 och den 1 september 2009.

Allt som rör ansökan ska du fylla i eller ladda upp på vår externa ansökningsportal

Sista ansökningsdatum och vår deadline för samtliga delar av ansökan är den 15:e december 2024 klockan 23:59. För mer information kan du se sidan om viktiga datum.

Nedan kan du läsa en sammanfattning av vad ansökan omfattar.


Ansökningsblankett

I ansökningsblanketten ska du svara på frågor om dig själv och varför du söker. Svara gärna utförligt, det underlättar för oss att lära känna dig och göra en bra bedöming av din ansökan.


Ansökningsavgift

Ansökningsavgiften ligger på 200 kronor. Instruktioner för betalning finns på vår ansökningssajt. Pengarna används för administration kring uttagningen (fika, hyra av lokal, osv). Alla ska kunna söka till UWC. Om du har svårt att betala ansökningsavgiften är du välkommen att kontakta oss på ansokan@se.uwc.org.


Omdömen/rekommendationsbrev

Inför ansökan kräver vi två rekommendationsbrev för att få en bredare blick av dig som person. Ett av rekommendationsbreven ska vara från din klassföreståndare i åk 9, alternativt en lärare som känner dig väl på gymnasiet. Det andra rekommendationsbrevet kan vara från valfri lärare eller annan vuxen som känner dig väl; t ex din mentor, tränare etc. Det får dock inte vara en släkting, familjevän, eller bekant. Observera att de inte ska delge dig vad de skrivit.

Vi förbehåller oss rätten att kontakta dina mentorer/omdömesgivare/klassföreståndare/m.fl. för att ställa frågor om omdömet/rekommendationsbrevet och hur de tror att du skulle klara dig på UWC.

Vill du hjälpa dina referenser att skriva ett så bra brev som möjligt är det bra om de vet lite mer om UWC. Du kan hänvisa dem till våra vanliga frågor (FAQs) för referenspersoner för information specifikt riktad till dem.

Du bjuder in dina referenspersoner genom ansökningsportalens flik "Lärarrekommendationer".

Dina referenspersoner har fram till och med den 29 december att skicka in sina rekommendationsbrev, givet att du bjöd in dem innan den 16 december.


Betyg

Du ska ladda upp en inskannad kopia av ditt slutbetyg från grundskolan (årskurs 9). Du behöver inte ladda upp några betyg från gymnasiet.


Vårdnadshavares godkännande

För att ansöka till UWC kräver vi vårdnadshavares godkännande. Du laddar ner vår mall från ansökningssidan och ber din förälder/vårdnadshavare godkänna att du söker ett UWC-stipendium genom att skriva under intyget. Sedan laddar du upp en inskannad kopia av det signerade intyget. Prata med dina föräldrar/vårdnadshavare om vad UWC är och varför du söker! Du kommer behöva deras godkännande för att kunna ta emot stipendiet.


Frågor?

För frågor om ansökan och uttagningen, kontakta uttagningsansvarig på ansokan@se.uwc.org.