Hoppa till innehåll ↓

Vad är UWC?

United World Colleges, UWC, bygger på idén att skapa internationell förståelse genom att sammanföra ungdomar från hela världen.

You have not allowed cookies and this content may contain cookies.

If you would like to view this content please

UWC utgör en alldeles unik möjlighet för svenska ungdomar att uppleva och studera i en spännande internationell miljö. Eleverna är 16-19 år och studierna motsvarar de två sista åren på gymnasiet. På UWC läser eleverna International Baccalaureate (IB), världens mest utbredda gymnasieutbildning. Alla UWC-skolor är internat och eleverna delar rum med skolkamrater från andra länder.

Med skolor i 18 länder på fyra kontinenter väljs gymnasieelever från 150+ länder ut för deras exceptionella potential och starka vilja att skapa positiv förändring. I Sverige väljer vi varje år ut 5-15 ungdomar som får chansen att studera de två sista åren av gymnasiet på UWC med heltäckande stipendium.

UWC är:

  • En global rörelse på riktigt. Idag består UWC av 18 skolor på fyra kontinenter.  Varje skola har sin egen unika plats och karaktär och syftar till att tillvarata unga människors energi och idealism för att främja en gemensam vision av empati, ansvarstagande och långsiktigt hållbart agerande.

  • En medvetet mångfaldig rörelse. UWC har en närvaro i över 150 länder och kan på så sätt nå ungdomar från olika bakgrunder, kulturer och erfarenheter för att skapa ett mångfaldigt klassrum och liv på sina campus. Elever på skolorna får vänner från hela världen och en djupare förståelse för olika kulturer, religioner, och andra livsperspektiv.

  • Selektiva, men inte exklusiva. UWC söker elever som drivs av att göra världen bättre. För oss är det viktigt att pengar inte är ett hinder för en bra utbildning. Mer än 80 % av eleverna som väljs ut av UWC:s nationalkommittéer får del- eller heltäckande ekonomiskt stöd, finansierat av våra generösa givare. Vårt flyktinginitiativ har också finansierat heltäckande stipendier till ungdomar från konflikthärdade områden i många år. Utöver en formell gymnasieutbildning erbjuder vi även kortare utbildningsprogram i ämnen som ledarskap, jämställdhet och hållbarhet, för att fler ska få tillgång till UWC.

  • Samhällsengagemang, såväl som kunskap. På våra skolor studerar elever i åldern 16-19 International Baccalaureate Diploma Program (IBDP), en internationellt erkänd och respekterad läroplan som UWC spelade en nyckelroll i att utveckla. IBDP ger eleverna kunskap och färdigheter för att komma in på universitet över hela världen, inklusive världens främsta. Utbildningen uppmuntrar dem också att överväga hur de aktivt kan stödja sitt samhälle och starta initiativ som hjälper andra.

  • En gemenskap av förebilder. UWC-alumninätverket är över 60 000 människor stort, och våra alumner bor i världens alla hörn. Alla alumner gör något eget med sina liv, baserat på deras intressen och talanger. Men var och en bär UWC-etoset med sig, och lämnar stora som små positiva förändringar i världen vart de än går.